Bisnis

Medicare Pemasaran Garis Panduan

Kerjasama antara penjualan dan pemasaran adalah penting; profesional dari kedua tim harus menyokong satu sama lain, sebagaimana mereka menemani pelanggan sepanjang perjalanan mereka. Pemasaran dan penjual perlu untuk dapat berkomunikasi dengan pihak yang berminat melalui apa-apa channel dan memberikan konsisten, perkhidmatan yang disesuaikan. Anda juga perlu dilengkapi untuk menjawab soalan, keraguan menghilangkan dan jelaskan kenapa anda tawarkan sesuai dengan sempurna. Ketika ia datang untuk menghadapi tantangan yang moden jualan, pandai alat untuk pemasaran otomatisasi dan analisis dan kempen pengurusan boleh berharga.

Mereka bekerja dengan pelbagai daripada pasukan, termasuk bentuk, engineering, undang-undang, membiayai, jualan, komunikasi pemasaran, dan sokongan. Bidang kerja termasuk pemasaran produk, produk pengurusan, pembangun pemasaran, aplikasi pemasaran, dan pemasaran perniagaan. Pemasaran mengajar kursus strategi untuk mempengaruhi tingkah laku pelanggan seluruh pelanggan hayat. Belajar seperti membuat strategi pemasaran, bangunan jenama, pengiklanan dan alokasi anggaran, dan menggunakan digital dan media sosial saluran untuk mencapai matlamat perniagaan anda. Sama ada anda sedang mengembangkan email anda pemasaran senarai atau menjual lebih banyak produk melalui e-web, pasukan kami membawa komitmen dan pengalaman untuk semua yang digital anda keperluan pemasaran. Kantor pusat kami berada di Arlington, Texas, tetapi pelanggan kami yang boleh didapati di seluruh negara.

Pada tahun pertama, anda mengambil bahagian dalam pemasaran yang adil, di mana anda meletakkan teori ke berlatih. Ini tugas yang menyeronokkan, anda akan bekerja dalam satu pasukan untuk membangunkan ide inovatif untuk produk baru atau perkhidmatan berdasarkan tema seperti pelancongan, permainan papan, coklat atau sukan. Pasukan anda menjalankan penyelidikan pelanggan dan rancangan yang penuh strategi campuran pemasaran, termasuk produk / reka bentuk pembungkusan, iklan, harga, dan lokasi pengedaran. Anda akan terpacu untuk berpakaian dalam pakaian di malam hari, dengan hadiah untuk yang terbaik berdiri, pakaian yang terbaik dan yang terbaik produk keseluruhan. Digital pemasaran menemukan penyelesaian yang kreatif untuk memandu kesedaran jenama dan generasi memimpin melalui bebas atau dibayar saluran digital seperti e-mel, enjin carian, media sosial, web syarikat dan blog.

Laura membawa satu kekayaan B2B pemasaran pengalaman yang terdiri dari pemasaran digital, PR, acara pengurusan, untuk komunikasi jenama. Dalam sebelumnya peranan, termasuk di alam sekitar organisasi PECT, North East mudah akses Majlis dan Muktamad Pembungkusan, dia membawa tanggung jawab sosial dan sukarela program-program untuk membantu perniagaan dan masyarakat membuat mapan berubah. 022A, 22A , 22B , 22B , 22C, 22H & 22 X kertas Ini memberi tumpuan kepada peranan pemasaran dalam perniagaan dan memperkenalkan pelajar untuk penyelidikan pasaran, perilaku konsumen dan analisis, sebagai alat-alat penting untuk membangun kedudukan jenama strategi yang membuat nilai.MRKTG102Principles Pengguna tingkah Laku dan Research15. 022B & 22B kertas Ini hadiah perilaku konsumen dan penyelidikan dan berkaitan dengan amalan strategik keputusan pemasaran.

Digital pemasaran memberi tumpuan pada yang berkaitan Sebelum ini untuk mengukur prestasi dan memaksimalkan potensi pendapatan. Beberapa syarikat telah dalaman digital pemasaran, sementara yang lain lebih suka untuk outsource dan mendapatkan kemahiran yang berbeza dalam agensi atau pekerja bebas bergantung pada campuran saluran. Thetypes dari advertisingthat anda memilih bergantung pada bajet, jenis perniagaan, dan pilihan ideal anda pelanggan. Jika anda matlamat syarikat adalah untuk menjual lebih banyak produk atau perkhidmatan, pemasaran akan membantu anda mencapai matlamat bahawa. Semua yang anda gunakan untuk berkomunikasi dengan pelanggan anda dalam cara yang membuat mereka membeli produk atau perkhidmatan anda adalah pemasaran, termasuk iklan, media sosial, kupon, jualan, dan juga bagaimana produk yang dipaparkan.

Membangunkan strategi harga dengan tujuan untuk memaksimalkan keuntungan perusahaan ini atau pasar saham ketika memastikan bahawa syarikat pelanggan yang puas. Monitor pembangunan produk atau memantau trend yang menunjukkan perlu untuk produk baru dan perkhidmatan. Kurikulum menyediakan yang kukuh yayasan untuk pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk membangunkan berkesan usaha pemasaran. Kami duduk di canggih web prinsip-prinsip reka bentuk dan amalan terbaik untuk pemasaran digital.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button